maandag 26 november 2012

IdeeCafé - Klantwaarde is leidend bij omzetgroei.


nieuwe Klantwaarde, 
nieuwe Business 

Als logistiek/maritiem/industrieel bedrijf barst u van de ideeën en ziet u kansen genoeg voor nieuwe producten en diensten. Maar hoe maakt u van een idee ook een succes?

De kern van succes ligt in het creëren van nieuwe klantwaarde. In deze workshop leert u wat het is en hoe u het ontdekt, ontwikkelt & organiseert aan de hand van 3 heldere stappen.


Succesvolle bedrijven

Succesvolle bedrijven weten zeer goed hoe ze klantwaarde moeten creëren. Ze hebben een heldere visie waar hun klanten behoefte aan gaan krijgen in de toekomst. Die inzichten weten ze om te zetten in producten en diensten die klanten aanspreken en verrassen. Dat aanspreken en verrassen doen ze niet alleen met de producten en diensten zelf, maar in alle contacten die klanten met de onderneming hebben.

Schrijf u in en ga naar huis met nieuwe inzichten voor nieuwe klantwaarde. Het idee café is gratis toegankelijk, in het eerste deel behandelen we aan de hand van veel voorbeelden de inzichten achter Business Innooovatie. In het tweede deel gaat u zelf aan de slag met de tools die u kunnen helpen in het proces.

Locatie:                    Duurzaamheidsfabriek (4e verdieping),
                                  Leerparkpromenade 100, 3312 KW Dordrecht.
Datum/Tijdstip:         Dinsdag 4 december a.s. , 16.00 – 18.00 uur. Aansluitend drankje en lichte maaltijd.

Meld u nu aan via:   info@stichting-iod.nl.

Het Idee Café is een activiteit van de Maritieme Campus. De Maritieme Campus is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, overheid en kennisinstellingen. De gezamenlijke ambitie is de versterking van de innovatiekracht van de maritieme sector en het zorgen voor voldoende technisch talent. Om dit te realiseren worden in 2012 en 2013 meerdere activiteiten door de betrokken partners in de Zuidvleugel uitgevoerd.






De workshop maakt deel uit van de nieuwe Business Innooovatie aanpak van Syntens. Wilt u met deze aanpak verder, dan helpt Syntens u graag in een 1:1 traject of een Masterclass. Voor meer informatie hierover zie Syntens www.syntens.nl of voor deze workshop, mail naar harald.feijth@syntens.nl


dinsdag 6 november 2012

IdeeCafé “Stevelductie”



Datum:         dinsdag 20 november 2012
Aanvang:      16.00 uur (inloop vanaf 15.45 uur)
Sluiting:        19.00 uur
Locatie:        Duurzaamheidsfabriek, Leerparkpromenade 100, Dordrecht


Programmadetails en inschrijven verderop in bericht.


Het Stevelduct, de 4e vervoersmodaliteit!

Een veilig, onbemand, emissieloos en doelmatig transportalternatief voor grote volumes containers.

Het concept van het Stevelduct komt er in het kort op neer dat vrachtcontainers, geplaatst in onbemande en ongemotoriseerde pontons, worden vervoerd in een aquaduct. De voortstuwing wordt veroorzaakt door de waterstroom in combinatie met de werking van het hellend (water)vlak in het kanaal, vergelijkbaar met de eeuwenoude techniek die “stevelen” wordt genoemd. De waterstroom wordt in stand gehouden door het verval als gevolg van de aangebrachte bouwhoogteverschillen van het kunstwerk.

Van ondersteboven rijdende pontons wordt het surplus aan drijfvermogen via bovenlangs geplaatste wielstellen afgedragen aan de daarboven ten behoeve van een gecontroleerde horizontale beweging aangebrachte loopbanen. Hierdoor liggen de vaartuigen altijd onder “voorbelasting” en ongeacht de mate van belading steeds op dezelfde positie in het water zodat storende bewegingen zoals driften, slingeren, stampen en rollen niet optreden. Dit is ook van belang voor de gerobotiseerde overslag van de containers. Het ondersteboven rijdend vaartuig zoals in het Stevelduct wordt gebruikt, is het enige soort voertuig ter wereld waarbij de rolweerstand omgekeerd evenredig is met de mate van belasting. Met andere woorden, de energie-efficiency is het grootst in maximaal beladen toestand.

Vanaf het overslagstation wordt elke 30 seconden een ponton in het Stevelduct “gelanceerd”. Per etmaal zijn er dan 2.880 pontons met twee TUE’s op transport in een gestage en bestendige stroom. En evenzoveel komen er retour. Behoudens handelingen in de overslagstations, die om de veertig kilometer zijn gesitueerd, ondervindt het transport onderweg geen enkel oponthoud. Met een snelheid van zes kilometer per uur kan met één enkel systeem een hele scheepslading binnen een etmaal en in het achterland worden afgeleverd.
De overslagstations zijn uitgevoerd met “Revolverliften” die door het gewicht van het water worden aangedreven en dus geen andere energieopname vergen. Overigens bestaat de aandrijving van het hele systeem uitsluitend uit waterkracht. Het enige wat nodig is, is het oppompen van het water tot de benodigde hoogte.
In tegenstelling tot railtransport kent het Stevelduct geen gevoelige en geavanceerde (en daardoor relatief dure) technieken. En in tegenstelling tot de binnenvaart kan het Stevelduct door de stationaire energieopname volop gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. Bovendien wint de veiligheid van het duct het overtuigend van alle andere. Zinken, neerstorten, botsen, uit de bocht vliegen of persoonlijke ongelukken zijn immers uitgesloten.

Maar ook qua emissies steekt het Stevelduct met kop en schouders uit boven transport over weg, spoor of binnenwater. Het energiegebruik is te vergelijken met een pijpleiding, er ontstaat nergens fijnstof en omdat de snelheden van de pontons laag zijn wordt er ook nergens geluid of trilling geproduceerd.
De kracht van het concept zit in de doelmatige eenvoud en de enorme en onmiddellijke bijdrage aan het terugdringen van emissies. Het gaat hier om een expliciet voorbeeld van transitie naar veilig, onbemand, emissieloos en doelmatig transporteren. Een concept waardoor economische groei samen kan gaan met het behalen van milieudoelstellingen. Een welkome aanvulling op de bestaande modaliteiten en infrastructuur.

Een project van Stichting Vergeten Technieken

www.stevelductie.nl
avandenende@stevelduct.nl


Programma:

·         15.45 uur Inloop
·         16.00 uur Welkom en toelichting programma
·         16.10 uur Dhr. A. van den Ende: Stevelductie: noodzaak, werking, voordeel
·         16.30 uur Plenair stellen / beantwoorden vragen, vaststellen thema’s
·         16.45 uur Pauze
·         17.00 uur Themadiscussie in kleine groepen
·         17.30 uur Plenair bespreken uitkomst themadiscussie
·         17.50 uur Vaststellen inhoud vervolgbijeenkomsten in 2013 (thema’s)
·         18.00 uur Afronding en start informele gedeelte (drankje, lichte maaltijd)
·         19.00 uur Sluiting bijeenkomst



Hierbij nodigen wij u uit deel te nemen aan het IdeeCafé op dinsdag 20 november as. waar we met professionals uit het maritieme en haven gerelateerde bedrijfsleven, bestuurders en docenten van gedachten wisselen over innovaties en innovatieprojecten.

De bijeenkomst staat in het teken van “Stevelductie”, een innovatieve transportwijze van vrachtcontainers (Rotterdam - Duisburg, 200 kilometer) d.m.v. een aquaduct. 

Doel is om eind 2013 te beschikken over een prototype opstelling. Hiervoor hebben we draagvlak, goede ideeën, betrokkenheid, financiering en onderzoekscapaciteit nodig.      U hebt de gelegenheid om in dit start stadium van het project mee te denken en inbreng te hebben.  

Het IdeeCafé brengt ondernemers, bestuurders en inhoudsdeskundigen samen met als doel innovatieprojecten op te zetten. 

Dit IdeeCafé maakt onderdeel uit van het Maritieme Campus programma, opgezet vanuit de Drechtsteden en mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zuid Holland.

Uw aanmelding ontvangen wij graag via info@stichting-iod.nl.

In afwachting van uw reactie, bij voorbaat bedankt.
Met vriendelijke groet,

Integraal Ondernemen Drechtsteden (IOD)                             D.N.C. Bronzwaer
Syntens                                                                                       H. Feijth
Stichting vergeten technieken                                                   A. van den Ende



Vervolgbijeenkomsten:

·         Twee maandelijkse bijeenkomsten in 2013
·         Te starten in februari 2013: thema techniek en infrastructuur,
·         Vervolgens in april 2013: thema prototypebouw.


woensdag 21 maart 2012

Groeien door maatschappelijk verantwoord te ondernemen


LEREN VAN ELKAAR KRING

"Duurzaam Ondernemen is bij alle bedrijfsbeslissingen zowel een hoger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Het gaat om activiteiten die een stap verder gaan dan waartoe de wet verplicht; vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie"



MVO als norm en ISO 26000 als leidraad
Het gaat goed met je onderneming. Je groeit en doet dat op een maatschappelijk verantwoorde manier. Dat is een geweldige prestatie. Je merkt dat je bedrijf verandert en er ontstaat behoefte aan een andere aanpak, andere zienswijzen en nieuwe vaardigheden van jou als ondernemer en bij je medewerkers. Waar liggen knelpunten? Wat is de norm? En hoe gaan andere ondernemers hier eigenlijk mee om? Ontdek het, samen met collega-ondernemers die zich in eenzelfde groeifase bevinden in de leren-van-elkaar-kring Groeien door MVO.

Aanpak
De leren-van-elkaar-kring Groeien door MVO is een inspirerend programma voor 8-10 ondernemers. Je leert elkaar kennen en deelt knelpunten, kennis, ervaring en vaardigheden met andere groeiers. Je ontvangt inspiratie om actief te werken aan je eigen groei en het wegnemen van belemmeringen. De setting is informeel en vertrouwelijk. Je neemt een actieve rol op je bij de invulling van de kringbijeen-komsten. Je bent bijvoorbeeld gastheer, neemt een onderwerp voor je rekening en/of je brengt jouw intervisie-case in. Eér van de deelnemers aan deze kring heeft inmiddels ruime ervaring in de wereld van maatschappelijk betrokken ondernemen. Tevens zijn er contacten met diverse partners waaronder een partij die veel zo niet alle maatschappelijke organisaties kent en daar toegangen toe heeft.

Twee adviseurs van Syntens zullen deze kring faciliteren. Heb je behoefte om een specifiek onderwerp 1-op-1 te verdiepen? Dan werk je met Syntens of een ondernemer aan een concrete aanpak. Wij stimuleren actie en resultaat.

Resultaat

  • Je leert van de ervaringen van andere ondernemers en versnelt daarmee je eigen ontwikkeling.
  • Na elke sessie ga je naar huis vol inspiratie, praktische tips en adviezen voor het realiseren van jouw groei-ambities. 
  • Door collega-ondernemers wordt je aangesproken op jouw gedrag, acties en resultaat.
  • Ook jij spreekt ondernemers aan en houdt ze een spiegel voor.
  • Je ontwikkelt een waardevol netwerk van gelijkgestemde ondernemers die actief zijn in verschillende sectoren.
  • Je draagt het MVO gedachtegoed uit naar andere ondernemers zodat ook zij maatschap- pelijk verantwoord aan de slag gaan.

Eigen initiatief én Syntens begeleiding
Met Syntens heb je eerst een intake-gesprek waarbij we ingaan op jouw behoefte en wederzijdse verwachtingen. Aan het eind van het intakegesprek wordt gezamenlijk een besluit genomen over deelname. Syntens blijft rondom de sessies nauw betrokken bij jouw persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van jouw bedrijf en fungeert als sparringpartner. Uiteindelijk heb jij de lead en bepaal uiteindelijk jijzelf welk resultaat je uit deelname haalt en welke ontwikkeling jij aan je collega-ondernemer meegeeft.

Deelnemersprofiel, je hebt ….
  • meer dan 7 jaar ondernemers-ervaring en een passie voor MVO
  • of  in kortere tijd vanuit een MVO ambitie een groeiend bedrijf opgezet.
  • een bedrijf dat B to B opereert.
  • 10 medewerkers of meer in dienst.
  • ambitie, je bent leergierig en staat open om je ervaringen met anderen te delen.

Programma
De leren-van-elkaar-kring Groeien door MVO bestaat uit een intake en 5 bijeenkomsten.  Tijdstippen zijn groepsafhankelijk alleen de startbijeenkomst is van 12.30 tot 17.00 uur met een inlooplunch. Drie van de vijf gespreksonderwerpen bepaal jij in samenspraak met de andere deelnemers. Ons voorstel is om te starten met de onderwerpen:

  • persoonlijke passie voor MVO versus bedrijfsambitie
  • NEN 2600
Voorbeeldthema’s voor de verdere invulling MVO zijn:

  • inspirerende praktijkcases (voorbeeldbedrijven)
  • van MVO theorie naar praktische uitvoering
  • MVO project doen-met-elkaar 

Data, locaties en kosten
De sessies worden zoveel mogelijk georganiseerd op de bedrijfslocaties van de deelnemers. De data worden in overleg bepaald in een frequentie van 4-6 weken volgens de volgende grove planning:
  • kwartaal 2 - werven deelnemers
  • kwartaal 3 – intake gesprekken
  • startbijeenkomst in overleg (doel sept. / okt.) 
De bijdrage in de kosten zijn  € 300,- per deelnemer.

Aanmelden en meer informatie
Syntens - innovatieadviseurs:
Harald Feijth, 088 - 444 0 143, harald.feijth@syntens.nl
Leon van der Sande, 088 – 444 0 30. leon.vandersande@syntens.nl

vrijdag 24 februari 2012

Familiebedrijven doen het beter (5 bijeenkomsten). Bijeenkomst nr.3: Personeel als bron van nieuwe ideeën.

In crisistijd zijn het vaak de familiebedrijven die het beter doen dan beurs-genoteerde en andere private ondernemingen.

Kluiskamer bij de KvK voor de Famliebedrijven bijeenkomsten
Er zijn een aantal redenen te bedenken waar dit door zou kunnen komen. Een voor de hand liggende is de ervaring van de verschillende generaties in familiebedrijven. Ervaring met voorspoed en met tegenspoed en   de manier hierop te anticiperen of te reageren. Een familiebedrijf is gebaat bij continuïteit, het is de inkomstenbron van meerdere generaties en daarom nemen ze weloverwogen hun beslissingen. Je moet er niet aan denken dat het faillissement van zo'n onderneming een gehele familie mee neemt in een faillissement. Om faillissementen af te wentelen zijn ze ook vaak genegen eigen vermogen in de onderneming te stoppen. Zo zijn ze in staat zware tijden te overleven en daarmee de continuïteit te waarborgen.

Een ander meewegende factor is de jarenlange maatschappelijke gebondenheid met hun omgeving, de geschiedenis en de verantwoording voor werkgelegenheid in hun vestigingsplaats en regio. Trots op de familieleden die het bedrijf zijn gestart en hun verantwoording die ze nu dragen. Doordat er verschillende generaties actief zijn kunnen ze zich ook meer inleven in behoeften van die verschillende generaties. Dat maakt dat ze daar beter mee om kunnen gaan, ook richting hun medewerkers. Het fenomeen dat een manager een kloon van zichzelf in dienst neemt is hier niet aan de orde. Haalt u als ondernemer van een familiebedrijf eigenlijk wel het maximale uit uw personeel?

Hiermee heb ik een aantal zaken aangehaald waarom familiebedrijven het beter doen, er zijn vast nog meer dingen te bedenken. Ik hou me graag aanbevolen voor aanvullingen, dat kan door te reageren op dit stuk of door u aan te melden voor de ontbijtbijeenkomst voor familiebedrijven van 20 maart 2012 bij de Kamer van Koophandel en Syntens te Rotterdam. Het is de 3e uit een serie van 5  bijeenkomsten "Familiebedrijven doen het beter" met deze keer als thema: Personeel als bron van nieuwe ideeën. 

Meer informatie en inschrijven:
Flyer 
Syntens
KvK