donderdag 18 juli 2013

Logistiek: de weg naar 2023

Het is 4 juli 2023. Ik arriveer bij een producent en leverancier van servomotoren in Rotterdam. Net voordat ik binnenstap schrik ik en doe een fikse stap opzij: naast mij opent de roldeur van het magazijn en een onbemande heftruck zet een pallet buiten. Het voertuig rijdt weer naar binnen en de roldeur sluit zich. Daar staat die pallet naast me. Niet zo’n oude houten, maar een van kunststof met een zendertekentje erop. Volle dozen met superkostbare servo’s zijn zomaar op de stoep gezet en in geen velden of wegen is iemand te zien, laat staan een vrachtwagen om de goederen op te pikken.

Enkele dagen eerder kreeg ik via mijn MPA (Mobile Personal Assistant) een melding dat de directeur, Peter van der Pas, een afspraak met mij had gepland. We zouden spreken over nieuwe businesskansen en ik was erg benieuwd naar zijn ervaringen en vorderingen met zijn realtime vraag-en-aanbodsysteem voor de logistiek. Vroeger noemden we dat nog ‘Agent Technology’ of ‘Internet of Things’,  maar hoe dat moest werken begrepen alleen academici  -  laat staan dat je er geld mee kon verdienen.

Omdat ik mijn MPA bij me droeg opende de voordeur van het pand zich automatisch. Ik werd welkom geheten door een stem die mij vertelde dat de heer van der Pas mij op de 1e verdieping in kamer 13 verwachtte. Daar stond mijn favoriete koffie, met dank aan mijn MPA, al klaar. Door het open raam hoorde ik een voorrijdende vrachtwagen de pallet oppikken.  Peter gaf me een hand en het gesprek ging al snel over de recente ontwikkelingen in zijn bedrijf.

Hij vertelde me dat het realtime vraag-en-aanbodsysteem waarover ik hem ooit adviseerde geweldig werkt: “Het systeem is vergelijkbaar met e-mail. Je weet wel, het systeem dat we zo’n 10 jaar geleden nog gebruikten om online met elkaar te communiceren. Nu gaat alles via stemherkenning, maar toen tikte je je boodschap nog op een computer met toetsenbord, klikte op verzenden en het mailtje werd als datapakketje via je internetprovider afgeleverd bij de geadresseerde. Hoe en door wie het verder werd afgehandeld wisten we eigenlijk niet, en dat vonden we toen ook heel gewoon.”

Peter liep naar het raam en vertelde dat hij de gearriveerde transportondernemer helemaal niet kent. Zijn MPA pikte het ‘zendingklaar-signaal’ op toen hij voorbij reed. Hij was het eerst ter plaatse, dus:  business voor hem. De MPA van Peter maakte het geluid van een vallend muntje. Peter glimlachte even en vertelde over het grote verschil tussen de e-mail van toen en de huidige fysieke zendingen: de pallet met inhoud wisselt van eigenaar. Daar staan directe betalingen tegenover. Zodra de pallet wordt opgepikt accepteert de transportondernemer de factuur en de gehele inhoud is van hem. De betaling wordt direct, zonder tussenkomst van een bank, digitaal afgehandeld. 

Niets betalingstermijn, herinneringen en incasso. Hoeveel bedrijven gingen er daardoor niet failliet gedurende de economische crisis van 10 jaar geleden? Als Peters zijn bijzondere innovatieverhaal vervolgt gaat het over de volledig transparante transportprijzen. Er wordt nu afgerekend op basis van afstand, beschikbaarheid en servicegraad. Wil de ontvanger snelheid, dan stijgt de prijs. Minder tijdsdruk daarentegen betekent dat de transportkosten per km lager zijn, maar dan betaal je wel voor tijdelijke opslag. Deze transportprijzen worden centraal afgesproken en gelden voor heel Europa. De efficiƫntie van de transportondernemers onderling bepaalt dus hun marge: reken maar dat ze nu samenwerken!

 Peter ging nog even door met zijn relaas, maar het idee is helder. Terug in 2013 ligt er nog heel wat in het verschiet als we filosoferen over Internet of Things en Agent Technology, scenario’s bedenken en businessmodellen maken. Komt verandering van vandaag op morgen? Nee. Maar als we er vandaag niet over nadenken dan is het er morgen zeker niet.